DOĞAL YAPI ATÖLYESİ 3.GÜN

DOĞAL YAPI ATÖLYESİ 3.GÜN

Gruplar ahşap grubu,harç grubu ve temel grubu olmak üzere üçe ayrıldı.Ahşap hatılların ve dikmelerin yapımına başlandı.Temel devam ettirildi.Kerpiç karışımları oluşturulmaya başlandı.

KERPİÇ TUĞLA HAZIRLAMA


  




tezek

killi toprak

saman          

Oranında malzemeler bir havuza döküldü.Ezme işlemine harç pürüzsüz hale gelene kadar devam edildi.Harcın kıvamını ayarlayan su da ezme işlemi sırasında eklendi.Killi toprağın bu karışımdaki görevi yapışkan özellik sağlamak.Saman ise karışımın içinde geri kalan malzemelerin tutunacağı bir eleman.Tezek ise tuğlaya sağlamlık katan bir malzemedir.Bu karışım ezildikten sonra yaklaşık iki iki buçuk saat sonra ara verildi yani bu işlemin ne kadar uzun sürdüğünü buradan anlayabilirsiniz.  

  


Kısa bir moladan sonra karıştırılan kerpiç harcının kalıplara dökülmesi işlemi başladı.İki farklı boyutta önceden hazırlanmış ahşap kalıplar harcın rahat çıkabilmesi için önce ıslatılır.Islatılan kalıba harç köşelerden başlayarak doldurulur.Bunun nedeni köşelerde boşluk kalmadan sıkı bir yerleşim yapılmasını sağlamaktır.Üstteki fazla harç mala denilen aslında sıva yapılırken pürüzsüz yüzey elde etme amacı ile kullanılan bir alet ile harcın üst kısmı düzeltilir,fazla harç alınır.Sonra düz bir şekilde kalıp yerinden sökülür ve tuğla kurumaya bırakılır.


DOĞAL VE ALTERNATİF YAPI MALZEMELERİ

Dünyanın üçte ikisi endüstriyel olmayan yapılarda yaşamaktadır. Türkiye'de bile bir çok köyde bir çok doğal yapı ile karşılaşırız. Maalesef bu oran gün geçtikçe tersine doğru işliyor.İnsanlar doğal yapılardan endüstriyel yapılara geçiyorlar.Bunun ne deni belli konfor ihtiyaçlarını karşılayamıyor olmasından kaynaklanıyor.Bu sunumda birçok doğal yapı malzemesinin avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedildi.

Doğal yapı çeşitleri
Kamış ,ağaç, saman
toprak, kil
Yün,deri,tüy
Bambu,reed



Taş
Taş ile yapı inşa etmek için üç teknik bulunur.
Harçsız taş tekniği hava geçirgenliği çok olduğu için genellikle dış duvarlarda ve peyzajda kullanılır.Taşların birbirini kitleyecek şekilde dizilmesi ile kullanılan bir tekniktir.
Sepet tekniği deprem dayanıklılığı gerektiren yerlerde yaygın olarak kullanılır.Diğer tekniklere göre yapımı daha kolaydır.Taşlar sepetlere doldurularak uygulanıyor.Destekler genelde dış kısımda bulunuyor.Aralık boşlukları çok fazla olduğu için fazla sıva kullanılıyor.
Taş duvar tekniği dış tarafta büyük taşlar ile estetik,iç tarafta küçük taşlar ile dayanıklılığı sağlama şeklinde yapılan teknikte çok fazla işçilik gerekiyor.Böylece kalın bir duvar oluşturuluyor.




Saman balyası
Saman basınç dayanımı yüksek bir malzemedir.Bu tarz evlerde iyi bir sıva kullanılması gerekir.Temel yapılır.temel üstüne ahşap hatıl eklenir,Tuğla örülmesi gibi hazırlanan saman balyaları örülüyor.Üst hatıl eklenip presleme yapılıyor. İnşa edilmesi hızlıdır ama suya dayanıklılığı azdır.Başka saman kullanım çeşitleri de bulunur.Ahşap çerçeveli saman balya,dolgu saman balya,şerbetli saman balya,prefabrik saman balya.


Saz (thatch)
Su geçirmezliği yüksektir.İkliminde oldukça hızlı büyüyen bir bitki olduğu için malzeme boldur.Genelde çatılarda kullanılıyor.Demet haline getirilen samanlar suyu geçirseler bile tıpkı su kanalları gibi toplanılan suyu çatı saçaklarından aşağı bırakıyorlar.Bu malzemenin 20-30 senede bir yenilenmesi gerekir ama oldukça ucuzdur.



Cob
Killi çok ıslak olmayan bir karışımdır.Heykel yapımı gibi şekil verilebilen bir tekniktir.













Kerpiç
Temelinde toprak çuval kullanılır.Kalıplara dökülerek tuğla haline getirilerek yığma sistemlerde kullanılabilir.Kubbe şekilli yapıları yaygındır.
















Bambu
Isıya dayanıksızdır.Ancak bulunduğu iklim dolayısıyla pek ısı yalıtımına ihityaç duyulmaz.Çekim gücü yüksektir.Yani rüzgar gibi kuvvetlere dayanımı yüksektir.Suya ve haşerelere karşı çok hassastır.Yapım aşaması kolay olan bir malzemedir.




Reed
Bambu gibi hızlı büyüyebilir ve çekim gücü yüksektir. Isı rezidansı ve suya dayanıklılığı bambuya göre yüksektir.












Kütük
Oldukça dayanıklı bir malzemedir.Suya karşı da dayanıklıdır.Ancak çok fazla ağaç kullanımı gerektirir.











Cord wood
Kütüklerin arasının harç ile doldurularak örülmesi işlemi ile yapılır.













Geri dönüşümlü malzemeler

Araba lastiği,teneke,cam şişe,konteyner gibi geri dönüşüm ile yapılarda kullanılabilecek malzemeler vardır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar